Bertil Nilsson

Vice ordförande i Patientnämnden
1e ersättare i Regionfullmäktige

Lika träffsäker i formuleringarna som på skyttebanan. Det förklarar kanske varför Bertil Nilsson är engagerad både i tävlingsskytte och i politiken.

– Moderat har jag varit ända sedan jag gick med i Högerns Ungdomsförbund som det hette då för snart 50 år sedan, men aktiv ”på riktigt” inom politiken blev jag först 1979 när jag kom med på kommunlistan, eller sockenlistan som det hette på den tiden.

Han har med andra ord ett långt politiskt liv bakom sig, med en rad tunga och viktiga poster inom det politiska livet i Gnosjö med omnejd. Till exempel är han den som suttit längst som kommunens högste ledare.

– Men efter en stroke och några hjärtinfarkter har jag trappat ned lite på det höga tempot.

Fast det är det inte många som tror på, speciellt inte de som känner honom väl och vet att han alltid är på väg framåt. Och som gör att han istället för ett stilla liv fortsätter att visa att viljan kan försätta berg. Och sköta parker och gräsmattor. För viljan är stark, liksom energin. Den energi och entreprenörsanda som gjort Gnosjö känt över hela världen.

– Det egna företagandet som bygger landets välstånd har alltid legat mig varmt om hjärtat, det är naturligt för oss som är uppvuxna i småföretagareregionen här. Ett rikt näringsliv som blomstrar tjänar alla på, både de som startat företagen och alla de som arbetar där.

Bertil är också tydlig med att en viktig egenskap för framgång inom politiken är tydlighet.

– Man måste alltid vara rak och öppen med vad man tycker i olika frågor. Man kan ha fel och ångra sig, men man måste stå för vad man tycker. Och alltid säga sanningen, det fick jag lära mig redan som barn.

– För det är först när man vet vad man själv vill som man kan kompromissa om saker och ting och diskutera fram lösningar som fungerar. Det är en självklarhet för alla oss som valde politiken av ideella skäl, för att vi ville något. Det finns tyvärr för många idag som väljer politiken som ett sätt att försörja sig.

Nära kopplat till tydligheten är det personliga ansvaret, att våga stå för sina åsikter och handlingar:

– Och det kan jag lova att när jag ligger där i graven så är det ingen som kommer att undra ”vad var det egentligen det var han menade, han Bertil Nilsson…”